Wybierz najzdrowsze płatki śniadaniowe!

płatki śniadaniowe!

 

 

Dzisiaj weźmiemy pod lupę coś, co pewnie każda z nas uwielbia jeść na śniadanie, a mianowicie… PŁATKI. Sprawdzimy jakie są najzdrowsze płatki śniadaniowe. 

Dietetycy alarmują, żeby śniadania były zdrowe i pełnowartościowe. Jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Często wybieramy właśnie płatki. Szybko można je przyrządzić i wydaje nam się, że są zdrowe i pożywne. Jak się jednak okazuje, te które znajdują się na sklepowych półkach absolutnie nie są ani dietetyczne, ani tym bardziej zdrowe.

W sklepowych płatkach TYPU „czekoladowe kulki ” jest duuużo cukru i mało błonnika. 

Przepyszne czekoladowe kuleczki czy poduszeczki o smaku kokosa nie mają nic wspólnego z zasadami zdrowego odżywiania. Średnia zawartość cukru (w 100 g) tego produktu to aż 28% a „wysoka” zawartość błonnika pokarmowego, która zachęca nas do kupna płatków, w rzeczywistości okazuje się jedynie śladowa.

Jak wybierać wartościowe płatki śniadaniowe?
* zawartość cukru – wybierajmy płatki, które mają go mniej niż 6 g/100 g
* zawartość błonnika – niech nasze płatki mają go w sobie więcej niż 3 g/100 g
* zawartość sztucznych barwników – najlepiej, jeśli wcale ich nie będzie
* lista składników – niech będzie ich jak najmniej

Dlatego czytajmy etykiety!

Więc jakie płatki wybrać? 

Obecnie mamy do wyboru wiele rodzajów płatków. Różnią się one składem i oczywiście smakiem. Wartość odżywcza każdych z nich jest inna. Jakie wybrać? Warto sprawdzić, które z nich odpowiadają naszym potrzebom. Przyjrzyjmy się im dokładniej.

Wielu dietetyków za najzdrowszy rodzaj płatków uważa płatki owsiane. Nie bez powodu. Dostarczają one organizmowi żelaza, magnezu, cynku, potasu, fosforu, wapnia, witamin B1, B6, E, kwasu foliowego, a także pierwiastków – selenu, miedzi, manganu. Zawierają przy tym niewielkie ilości soli, a dzięki temu, że wolno się trawi, pozostawia na długo uczucie sytości. Płatki owsiane obniżają też cholesterol! Co więcej usprawniają proces trawienia, mają również swój udział w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Należą do produktów o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, a więc mogą zapobiegać cukrzycy. Wykazano też ich przeciwdepresyjne działanie.

Płatki orkiszowe cieszą się coraz większą popularnością. Są lekko chrupiące. Orkisz jest dzisiaj ceniony za wartości odżywcze i swój mocno orzechowy smak. Płatki orkiszowe zawierają więcej białka, tłuszczu i błonnika niż większość odmian pszenicy. Według medycyny tradycyjnej orkisz wspiera przyswajanie pokarmów i jest szczególnie korzystny dla osób osłabionych. Jedzenie płatków orkiszowych to świetny sposób na wzmocnienie organizmu!

Płatki żytnie to częsty składnik diet odchudzających. Lepiej sycą niż płatki z pszenicy i regulują przemianę materii. Zawierają dużo składników mineralnych, w tym żelazo, magnez, potas, wapń, sód, mangan, kobalt, miedź, cynk, chrom, fosfor, jod, fluor, bor oraz witaminy z grupy B, witaminę E, sporo kwasu pantotenowego oraz foliowego. Uważa się, że dzięki swemu składowi mogą zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego, a także kamicy żółciowej i nowotworom piersi, prostaty oraz okrężnicy.

Płatki jęczmienne są pomocne przy niestrawnościach. Zawierają prawie 10 g błonnika na 100 g produktu, więc są często stosowane w zapobieganiu zaparciom. Mogą także zmniejszyć ryzyko zawału serca oraz obniżyć cholesterol. Płatki jęczmienne zawierają w swym składzie witaminy z grupy B, żelazo, magnez, wapń, cynk, potas, fosfor, miedź, chrom. Zawarte w nich przeciwutleniacze pomagają zapobiegać nowotworom.

Płatki kukurydziane obniżą nasze ciśnienie! Zawierają dużo błonnika pokarmowego (prawie 7 g w 100 g produktu) a także magnezu, żelaza, potasu, selenu. Są niestety też ukrytym źródłem sodu, dlatego nie są polecane przy problemach z nerkami, nadciśnieniem czy niewydolnością krążenia. Są lekkostrawne.

Płatki jaglane, podobnie jak ich przyjaciele wymienieni wyżej, są dobrym źródłem witamin z grupy B, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Zawierają również kwas krzemowy, który wygładza cerę, wzmacnia włosy oraz paznokci. Są również świetnym źródłem witaminy E oraz wapnia, żelaza, potasu, fosfor, cynku oraz manganu.

Płatki ryżowe to produkt wysoko ceniony w dietetyce. Ma niską zawartość tłuszczu i bogaty zestaw wartościowych składników odżywczych. Świetnie nadają się dla małych dzieci, osób starszych, alergików oraz osób cierpiących na celiakię (nietolerancję glutenu).

Płatki gryczane są mało popularne ale bardzo wartościowe. Różnią się od innych płatków wszystkim składem aminokwasowym, dobrze wpływają na pracę mózgu. Zawierają mnóstwo składników mineralnych niezbędnych dla naszego organizmu, a więc magnez, żelazo, wapń, siarkę, kobalt, nikiel, miedź, cynk, bor, jod. Są również źródłem witaminy E oraz B1 i B2.

Ja osobiście najbardziej lubię płatki owsiane i to właśnie one najczęściej goszczą na moim talerzu. Jaki jest wasz wybór? Mam nadzieję, że słodkie czekoladowe kuleczki nie goszczą w Waszej kuchni. :)

 

 

Informacje o plikach cookie Ta strona używa plików Cookies. Przebywanie na niej oznacza akceptację polityki plików cookies.